Nusaybin Bir başkent miydi ? 7

21 Haziran 2008 Cumartesi

dsc09795-zeyneabidin-cami-i.JPG

Zeynelâbidin (r.a.) camisi avlusu

dsc09789-zeyneabidin-cam-i.JPG

Zeynelâbidin (r.a.) Cami-i

dsc09786-meryakup-harabesi.JPG

Meryakup Kilisesi Dünyada kurulan İlk Ünüversite

dsc09780-meryakup-harabaleri.JPG

Meryakup kilisesi (hemen yanında Zeynelâbidin Camisi)

Nusaybin iklimine gelince;

Nusaybin İklimi bir başkadır. Mardin tarafı yani Nusaybin (Nasibeyn) Batısından 25-30  kilometre kadar uzaklaşsa iklim değişir. Mardın’de kar yağar bizim Nusaybin (Nasibeyn) de ise iklim güzel. Hem de çok güzel O da Allah (c.c.) bir hikmeti olsa gerek..Nusaybin (Nasibeyn) olarak da adlandırılması bundan da olabilir. Allah (c.c.) bu yöreye verdiği bir güzellik işte; Allah (c.c.) her şeye kadirdir.

Kuzeyi Dağlıktır. Yukarıya doğru 25-30 kilometre uzaklaş Beyaz suyu geçtikten sonra iklim bir başka oluyor. Hem soğuk hem de kar. Doğusundada 40-45 Kilometre uzaklaşılsa gene iklim bir başka oluyor. Sınırları tekrar söyliyeyim ki belkı Nusaybin’i (Nasibeyn) tanıyan lar daha detaylı bilgi sahibi olurlar.

Mardın tarafı (batı) daha evvelde bahsettiğimiz gibi Dara kalesını geçtikten sonra iklim değişir.
Kuzeyi yanı Beyaz suyu geçince iklim değişir. Doğusu Cizre tarafı Çığır’ı geçince iklim değişir.
Güneyinde Zaten Suriye var O da 25 – 35 kilometre ilerleğince (Telma’ruf köyünü) ü geçince de  iklim değişiyor. Çöl iklimi hüküm sürer. Yani Nusaybin’den tahminen her yöne 25-30 kilometre ayrılınca İKLİM değişikliği olur
Belki de Nasıbeyn isminin hikmeti buradan gelme olabilir. Allah (c.c.) doğrusunu bilir. Kimisi Şam toprağıında olduğunu söylerler. Bunda da bir hikmet var. Şam toprağı denilince Sakın şimdi ki şam şehri (Yanı dimeşk) anlaşılmasın. Belkı bir bölge olarak anlaşılması lazım.
Mesele Haran Denilince sadece Harran köyü  olarak değildir belki bir bölge adıdır. Oda bunun gibi bir şey…

Gene de Allah (c.c.) bilir. Benim bildiğim ve inandığım bir şey var oda Nusaybin (Nasibeyn) üzerinde Allah-u Teâlâ hazretlerinin Bir hikmeti olduğudur.

Ayriyetten islamiyetten önce dünyanın İlk Ünüversitesi olan şimdiki adı Moryakub kilisesi hakkında biraz bilgi sunmak istiyorum…

Tarih kitablarında  şöyle geçer;

3.Yüzyılın ortalarında dünyaya gelen Meryakup 309 yılında Diyarbakır’deki Meryem ana kilisesinde toplanan Episkapa kongrenın kararı ile Ekiskaposluğa terfi edildi.

Meryakub (Veya Moryakop) da 4.yüzyılda bu bölgede yaşanmış din bilginleri yaşam öykülerinde Nusaybin çevresindeki köyleri ve kuzeyinde uzanan dağlık bölgeyi Hiristiyanlaştırıp vaftiz etmede çok zorlandıkları anlatılır.
Meryakub (Moryakub) tarafından yapıldığı düşünülen 713-758 tarihleri arasında kiliseye çevrilmiş Katedralden kalan, Piskopos Vologaesses ve papaz Akepsumasın 359 yılına ait kitabesinin bulunduğu Nusaybin Vaptizhanesi bölgedeki en eski hiristiyan anıtı olarak kabul edilmektedir.

Roma İmparatoru Büyük kostantin’ın emri ile İznik’e 19 hazıran 323 te Hiristiyanlığın ilk ve en büyük kongresi toplandı.

Bu toplantıya katılan episkopos Meryakub ve öğrencisi Merefram Nusaybin’e döndüklerinde putpereslikten kalma okulun enkazı üzerine Ünlü Nusaybin okulunu inşa ettiler. Ve 326 yılında hizmete açtılar.

Okulunu ilk profosörü Nusaybin’li Mar efram’di. Süryanı yazarların en büyüğü olarak kabul edilen ve süryanı zühd (sagılık) haraketini güçlük biçimde etkilemiş olan Mar efram 38.yıl boyuınca okulun rektörlüğünü yapmıştır.

Nusaybin sadece dini bir merkez olmakla kalmayıp, aynı zamanda önemli bir ticaret merkeziydi. Özellikle Bizans dönemin başlarında kent doğu-batı ticaretinde. Anadolu’ya giriş üssü olması bakımından önemini korumuştur…

Asya’dan İpek yolunu izleyerek gelen İmparatorluğun zenginleri ve yönetici sınıfları için lüks mallarla birlikte baharat getiren Tüccarlar İran’ı aştıktan sonra İmparatorluğun doğu sınırında ki İlk büyük istasyon olan Nusaybin’e geliyorlardı.

İpek yolu üzerinde Urfa  ile Adi-abane’yi birbirlerine bağlanmış olan Nusaybin şehriydi.

Devam edecek…
Fuad Yusufoğlu

“Nusaybin Bir başkent miydi ? 7” için 9 Yorum

  1. Fuad Yusufoğlu diyor ki:

    8/11/2006 – Selam
    Yazan: HazanMevsimleri
    Fuat amca sevindim ve okuyacağıma emin olabilirsiniz.
    Bundan böylede dilediğinizde banada cüz taksim edersiniz.
    Evet ben öğrenciyim.
    Bir yandan hafızlığı sürdürmeye,
    bir yandan açoğretime
    ve ingilizce öğrenimine devam etmeye çalışıyorum.
    Bu hususlarda da özel dua bekliyorum
    Bu arada aileme selemlarınızı iletiyorum.
    Birde ben evliyim ve ailemden biraz uzağım
    En büyük hedeflerimden biride inş hacca gitmektir
    Bu hususta da özel dua bekliyorum.
    Sizin ilmi olarak çok ilerde bir insan olduğunuza kanaat getirdim
    Bu suretlede dualarınıza daha bir ihtimam gösteriyorum.
    Selam ve dua ile…
    Sizi kalbimizin sahibine emanet ediyorum..

  2. Fuad Yusufoğlu diyor ki:

    8/11/2006 – hazanseli
    Yazan: hazanseli
    yolumuz düşse de gezsek be abi. nasıl olsa kalacak yerimiz de hazır inş. :)

  3. Fuad Yusufoğlu diyor ki:

    8/11/2006 – Selamun Aleyküm Fuad Amca…
    Yazan: yagmurmah
    İnşallah 3. cüz ü okuyacağım.Bir daha ki hatim için 1. cüzü veriyorum inş.
    Daha sonra biraz ara vereceğim kusura bakmayın başka hatimlere de katıldım da onları da okumam gerekiyor..
    Ben gene cüz istediğimde size ulaşırım inş.
    Selamlarımla..
    Allaha Emanet Olun…
    Duayla…

  4. Fuad Yusufoğlu diyor ki:

    8/11/2006 – selamun aleykum
    Yazan: neslinursema3
    Yorumun icin tesekkur ederim amcacigim, yorum yanlis veya eksik olabilir ben anlayisla karsiladim amcacigim sadece sen uzulme diye bildirdim. Sorunun cevabina gelince, bir kisiye yazdiginiz ayni yorumdan alacagin cevap cok farkli olabilir insanlarin kulturlu ve kultursuz olarak bakarsan tutum ve tavir arasinda farkliliklar olabilir. Ben isim geregi insanlarla ic ice yasadigim icin her gun cok farkli dusunceye sahip ve bakis acilari degisik insanlarla karsilasiyorum. Bir basbakana sordugunuz sorudan, bir ogretmene veya bir siradan vatandasa sordugunuz ayni sorudan ayni cevabi alamazsiniz. Iste bu blog dunyasindada farkli insanlar var bu yuzden yorumunuzu yanlis yazmasaniz bile farkli tepki gelebilir bunun icin iyi dusunmussun amcacigim sayfana boyle bir yazi yazabilirsin bir mahsuru olmaz. Bana istedigin kadar yanlis yaz ben katiyen kirilgan ve alingan biri degilim her an her yerde sevgi ve hosgoruye sahip biriyim insanlarin yanlis ve hatalarini anlayisla karsilarim, nedenini insanin o anki durumuna baglarim insanin icinde bulundugu yasam kosullari farklidir bir gunu diger gununu tutmayabilir bunuda anlayan insan cok azdir. Neyse amcacigim bunlari sende biliyorsun cunku sende bir cok insanlarla konusuyorsun tecrubelisin bu konuda. Ben seni muhabbeti bol, konustugu dinlenen, nasihati cok, guler yuzlu, insanlari incitmeyen daha dogrusu kendinden cok insanlari dusunen cok temiz kalpli bir amca oldugunu biliyorumya baskasi ne dusunurse dusunsun diyemiycem cunku yigenlerinin hepside ayni dusunceye sahiptir bundan eminim. Aile efradina saygi ve selamlarimi iletiyor hepinize Allahdan saglik ve sihhat diliyorum selam ve dua ile tebessum yuzunuzden eksik olmasin amcacigim. Dualarim sizlerle..

  5. Fuad Yusufoğlu diyor ki:

    8/11/2006 – ziyaret.
    Yazan: nurayekin68
    Hayırlı günler dilerim ağbi.Allah-Cella Celalü yardımcınız olsun.Ben yarın akşama memlekete gideceğim üç günlüğe.Bir ziyaret edeyim dedim.Kusurumuz olduysa affola ağbicim.Hakkınızı helal edin.Selam ve dua ile.

  6. Fuad Yusufoğlu diyor ki:

    8/11/2006 – DUA İLE…
    Yazan: kevserbanu
    ALLAH EMEKLERİNİZİ BOŞA ÇIKARMASIN VE HER DEM YARDIMCINIZ OLSUN.

  7. Fuad Yusufoğlu diyor ki:

    9/11/2006 – Rahman’ın Adıyla
    Yazan: benyako
    Sevgili Fuad amca bereketli dualarınıza çok ihtiyacım var. Ne olur eksik etmeyin Allah’ a emanet olun..

  8. Fuad Yusufoğlu diyor ki:

    9/11/2006 – ..
    Yazan: ilkayoguzhan
    hayırlı sabahlar fuad amca..
    Alah rası olsun sizlerden de..
    şifa dualarınız için teşkkür ederim…
    Allah’a emanet olun..

  9. Nusaybin bir başkentmiydi; ( 6 ) « بسم الله الرحمن الرحيم diyor ki:

    [...] (c.c.) ın rahmeti « Nusaybin bir başkentmiydi; ( 5) Nusaybin Bir başkent miydi ? 7 [...]

Yorum Yapın