Ebû Katâde (Radiyallah-u anhu)- 2
Okçular tepesi Uhud
Ebû Katâde (Radiyallah-u anhu)- 2
Ebû Katâde (r.a.) birçok seyirler (küçük süvari birliği) e iştirak etti. Bunların bir kısmında kumandan mevkiinde, bir kısmında suvari olarak bulunmuştur.
Hicretin sekizinci senesinde 15 kişilik bir keşif kuvvetinin başında Hadre tarafına gönderildi. Hadre havâlisinde Gatafan kabilesi bulunuyordu.
Bunlar zaman zaman Müslümanların bulunduğu yerlere baskınlar düzenler, yağma ederler ve Müslümanları rahatsız ederlerdi.
Ebû Katâde (r.a.) bunları muhasara edip, fena halde sıkıştırınca sonunda mallarını bırakarak kaçtılar. Ebû Katâde (r.a.) elde ettiği ganimetlerle geri döndü.
Ganimetlerin beşte biri Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) a arz edildikten sonra, geri kalanı mücahidler arasında dağıtıldı.
Aynı senenin Ramazan ayı idi. Batnı Eham, Zi Haşab, Zi Merve taraflarında yine eşkıya meselesi vardı. Hazret-i Ebû Katâde (r.a.) bunun için gönderildi. Oralardaki eşkiyayı temizleyerek EMNİYET VE HUZURU TEMİN ETTİ. Bu hadislerin peşinden Mekke fethine katıldı.
Daha sonra Hicretin sekizinci senesinde Ocak ayı sonlarında Meydana gelen Huneyn gazâsına da iştirak eden Ebû Katâde (r.a.) bu muharebede bir ara görülen bozulma sırasında, çok büyük kahramanlıklar göstermiş ve bu yüzden de herkesin takdirini kazanmıştı.
Ebû Katâde (r.a.) Tebük gazvesinde de bulundu. Vedâ haccına Resul-i Ekrem (Sallallahu aleyhi ve Sellem) le birlikte gittiler.
Medine’ye dönünce Resul-i Ekrem (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ahrette teşrif buyurdular. Resul-i Ekrem (Sallallahu aleyhi ve Sellem) den sonra Hulefâ-i raşidin (dört halife) devirlerini de gördü.
Bu zaman zarfında Medine-i Münevvere’de kaldı. Hazret-i Ali (r.a.) nin devrinde kendisi için Mekke Valiliği düşünülmüş, ancak yerine Kasem ibn-i Abbas (r.a.) tayın edilmiştir.
Valilik olmayınca Hazret-i Ali (r.a.) nin yanında kaldı. 38 (M. 658) senesinde haricilerle yapılan Nevrevân muharebesine katılarak, Hazret-i Ali (r.a.) nin piyade kuvvetleri kumandanlığını yapmıştır.
Ebû Katâde (r.a.) Resul-i Ekrem (Sallallahu aleyhi ve Sellem) in mübarek sohbetinde yetişip feyz aldı. 170 civarında Hadis-i şerif rivayet etti.
Hazret-i Enes bin Mâlik, Cabir bin Abdullah, Ebû Muhammed bin Nâfi el-Ekra, Abdullah bin Ribah, Abdullah bin Ma’bed, Said bin El-Müseyyeb (r.anhüm) bunlardandır.
Hazret-i Ebû Katâde (r.a.) hadis rivayet ederken son derece dikkatlı ve titiz haraket eder, ufak bir hata olamsından çok sakınırdı.
Devam edecek….
İslam âlimleri ansiklopedisi
Allah-u Teâlâ hazretleri (c.c.) Bizleri ve sizleri Ebû Katâde (Radiyallah-u anhu) nun şefaatına nail eylesin. O’nun yüzü suyu hürmetine günahlarımızı afv eylesin. Amin
Fuad Yusufoğlu
Etiketler: Ebû Katâde (Radiyallah-u anhu), Eshab-i kiram, Hayat-üs Sahabe, Menkıbeler
20 Nisan 2014, 16:57 tarihinde.
[...] 10HakkındaKırk Hadis:- (08) Emniyet « Muhammed bin Mesleme (Radiyallah-u anhu)- 18 Ebû Katâde (Radiyallah-u anhu)- 2 [...]