Ümmü Süleym (Rumeysâ) Radiyallah-u anha- 10
Mescid-i Nebevvi
Ümmü Süleym (Rumeysâ) Radiyallah-u anha- 10
Yolda kadınların develeri, arkadan geliyordu. Bunların hizmetinde de, Resulullah (s.a.v.) in kölesi Enceşe (r.a.) vardı.
Hazret-i Enceşe (r.a.) develeri yürütmek için nağmeli sözler söyliyordu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve sellem) bunu işitince;
-“Enceşe, Enceşe! Yavaş söyle, yavaş söyle! Kadınlar rahatsız olmasınlar.” Buyurdu.
Hazret-i Ümm-ü Süleym (r.anha), çocuk terbiyesi bakımından üstün bir bilgi sahibiydi. Çocukları çok güzel terbiye eder ve yetiştirirdi. Oğlu Enes Bin Mâlik (r.a.) bu hususta şöyle bildiriyor;
-“Allah-u Teâlâ anneme iyi karşılıklar versin! Bana çok iyi bakıp, çok iyi yetiştirdi.”
Hazret-i Ümm-ü Süleym (r.anha), Hadis ilminde çok bilgi sahibiydi. O da, birçok meseleleri haleder, Eshab-i Kiram (r.anhüm) ın çözemediği bir çok mahrem meselelere cevap verirdi.
Kendisinden Ebû Hüreyre (r.a.), Oğlu Enes bin Mâlik (r.a.), Hazret-i Zeyd bin Sabit (r.a.), Hazret-i Ebû Seleme (r.a.) ve Hazret-i Amr bin As (r.a.) gibi bazı Eshab-i Kiram, Hadis-i şerif rivayet etmiştir.
Bir ara Eshab-i Kiram (r.anhüm) dan Hazret-i Zeyd bin Sabit (r.a.) ve Hazret-i Abdullah bin Abbas (r.a.) bir MESELE HAKKINDA İHTİLAFA DÜŞMÜŞLERDİ. Gelip kendisine sordular. O da meseleyi haletti ve ikisinin de ikna olacağı cevaplar verdi.
Ümm-ü Süleym (r.anha) mahrem meseleleri Resulullah (Sallallahu aleyhi ve sellem) a sormaktan çekinmezdi. Çünkü PEYGAMBERİMİZ (s.a.v.) in SÜT TEYZESİ İDİ.
Resul-i Ekrem Efendimiz (Sallallahu aleyhi ve sellem) da’vetlere icabet eder ve verilen ziyafetin SADAKA olup olmadığını sormazdı. Çünkü âdet olarak ziyafetler SADAKA olarak değil, HEDİYE olarak verilirdi.
Bunun gibi Hazret-i Enes (r.a.) in annesi Ümmü Süleym (r.anha) ve yine Enes (r.a.) in rivayet ettiği üzere, bir terzi Resul-i Ekrem (Sallallahu aleyhi ve sellem) i da’vet etmiş ve Resul-i Ekrem (s.a.v.) e kabak yemeği ikram etmiştir.
Ayrıca İran’lı bu zat Resul-i Ekrem (s.a.v.) i da’vet etti.
Resul-i Ekrem (Sallallahu aleyhi ve sellem);
-“Âişe de beraber mi?” diye sordu.
O ise;
-“Hayır.” Deyince,
Resul-i Ekrem (Sallallahu aleyhi ve sellem);
-“Ben de gelemem!” buyurduktan sonra,
Adamın tekrar da’veti üzerine Hazret-i Âişe (r.anha) ile da’vet’e icabet ettiler. Da’vet eden kendilerine, yemek olarak erimiş kuyruk yedirdi.
Resul-i Ekrem (Sallallahu aleyhi ve sellem), hepsinin yemeğini yedi ve kendilerine bir şey sormadı.
İslam âlimleri ansiklopedisi
Allah-u Teâlâ hazretleri (c.c.) Bizleri ve sizleri Ümmü Süleym (Radiyallah-u anha) nın şefaatına nail eylesin. O’nun yüzü suyu hürmetine günahlarımızı afv eylesin. Amin
Fuad Yusufoğlu
09 Şubat 2012, 20:24 tarihinde.
[...] esas: (Akaid)-5 (üçüncü bölüm) « Ümmü Süleym (Rumeysâ) Radiyallah-u anha- 8 Ümmü Süleym (Rumeysâ) Radiyallah-u anha- 10 [...]