Rükû’
Çağ-çağ barajı (Nusaybin)
Rükû;
Sonra rükû’ tekbirini söyler.
Bunun da sûrenin bitmesinden az sonra söyler. Başta olduğu gibi, bu tekbirde de el kaldırır. (Hanefiler kaldırmaz.) “Allahü Ekber” der. Rükû’a eğilir. Her iki elin avuçlarını, dizlerin üzrine koyar. Parmakları kıbleye doğru gelmek üzere salar. Parmaklar açık vaziyettedir. Dizleri kendine çekmez. Dik tutar. Başı ve sırtı tahta gibi düz olur. Pazuları böğründen ayrı olur. Yanlara daoğru da pazularını çok çıkarmaz.
Bu hali alınca üç defa “Sübhâne rabbiyel-azim ve bihemdihi” der. İmam değilse yedi veya on bir defa söylemesi daha iyi olur. Sonra rükûden doğrulur. Dik durur, elini kaldırır ve “semiallahü limen hamideh” der, biraz haraketsiz durur. Sonra, “Rabbenâ lekelhamd”, der.
Sabah namazının farzının ikinci rek’atında “konut” okur. (Bu yazılar, Hanefi mezhebindekileri şaşırtmasın. Ve bu yazılara yanlış da denilmesin. Daha önce ne için böyle olduğunu yazmıştık-Mütercim)
SECDELER:
Sonra tekbir okuyup secdeye iner. Secde yaparken de, yere yakın olan azâlar, daha önce yere konur. Önce diz, sonra el, sonra burun ve alın konur. Eller kulak hizasında olur. Parmaklar birbirinden ayrı ve kol yere bitişik olur. Pazu vücüda, uyluk karına bitiştirlmez.
Sonraüç defa, “Sübhâne rabbiyel- a’lâ ve bihemdihi” der. İmam değil ise daha fazla okuması iyi olur. Sonra Allaü ekber deyip, başını secdeden kaldırır. Ve sol ayak üzerine oturur, iki elini uyluğu üzerine koyar ve “Rabbiğfirli verhamni, verzukni vehdini, vecirni ve afini va’fu anni” der. Tekrar secdeye gider. Secdeden sonra oturur gibi durur ve “Allahü ekber” deyip ayağa kalkar ve öbür rekâti da bunun gibi kılar. Elhamden önce “eûzü” okur.
TEŞEHHÜD (Tahiyyata oturmak):
İkinci rekâtın secdesini bitirince teşehhüde oturur. Secde aralarında yaptığı gibi sol ayağını üzerine oturur. Ellerini de uylukları üzerine koyar. Fakat burada sağ elin parmaklarını toplar. Yalnız şehadet parmağını bırakır.
Kelime-i şahadet okurken,”İllallah’a sıra gelince şahadet parmağını kaldırır. “Lailahe’de” kaldırmaz. Beş parmak da kendi halında bırakılsa zararı yoktur.
İkinci oturuşta da böyle yapar. Fakat her iki ayağı alttan sağ taraftan çıkarır. Sol oturak yerini yere koyar. Birinci teşehhüde, “Allahümme salli alâ Muhammedin ve ali Muhammed” deyip kalkar. Son teşehhüde ise, bu duayı sonuna kadar okur. Duadan sonra, “Esselamu aleyküm ve rahmetullah” der, yüzünü bir tarafını görür. Sonra sol tarafa selam verir.
Bu iki selamla beraber namazdan çıkmaya niyet eder. Selam verirken orada bulunanlara ve meleklere niyet eder. (Hanefi mezhebinde, teşehhüdde şehadet parmağını kaldırmamak iyidir. Ve Tehiyyattan sonra -birinci teşehhüde- bir şey okumadan kalkılır.)
Kimyay-ı Saadet (İmam-i Ğazali)
Allah-u teâlâ hazretleri bizleri ve sizleri namazlarında, namazın erkanlarına uyan ve namazlarını huşu içinde kılan kullarından eylesin. Amin
Fuad Yusufoğlu.
Etiketler: İmam Gazali, Namaz
06 Kasım 2008, 09:57 tarihinde.
Saide Elif:
selamunaleyküm hocam nasılsınız allah kabul ederse ben cüzümü okudum allah inşaallah kabulu makbul eder huzurundan boş çewirmez bana 1 tane daha cüz verirseniz sewinirim allaha emanet olun
06 Kasım 2008, 09:57 tarihinde.
Sevgili Canım kardeşim Saide Elif:
ALLAH KABUL EYLESİN. AMİN
TAMAM KURBAN
SANA CÜZ VERDİM TABLOYA BAKABİLSİNİZ İNŞAALLAH ELİMDEN GELDİĞİ KADAR DA SIRAYLA TAKİB ETMEYE ÇALIŞACAĞIM( BAZI KÜÇÜK AKSAKLIKLAR OLABİLİR PEŞİNEN SÖYLİYEYİM)
Dualarını beklerim..
Sevgilerimle…
25 Mayıs 2013, 03:49 tarihinde.
[...] Hafi (Radiyallah-u anh)- 3-Helal olanı taleb etmek- 3 « Namazın dış görünüşü Rükû’ [...]