İyiliği emretmek, kötülükten men etmek- 2

08 Temmuz 2008 Salı

dsc06257-fuadyusufoglu-nusaybin-bor.JPG

Şeşça’vi Deresinin başı (Nusaybin)

Allah (c.c) a asi olanları öğütle irşad etmenin iki temel prensibi vardır:

Birincisi:

Allah (c.c.) a asi olanları rifk ile ve güzel sözle irşad etmek ve va’za, karşısındekini hor görüp kendisini büyük görmek suretiyle haşin ve kırıcı sözlerle değil, mülayemetle ve tatlı sözlerle başlamıştır.

Çünkü:

Haşin ve kırıcı sözler daima aksı tesir uyandırır ve masiyeti te’kid eder. Bununla beraber, asi olanı inkara ve eza etmeye sevk eder.

Resulullah (a.s.v.) buyuruyorlar ki;

-“İyiliği emreden, kötülükten nehyeden, emrettiğini ancak mülayemetle emreder, menettiğini de mülayemetle meneder. Öğütüldüğü şeyi şefkatle öğütler, menettiğini şefkatle meneder. Emrettiği şeyi bilerek emreder, menettiği şeyi de bilerek meneder.”

Halife me’mun’e bir vaiz haşin bir ifade ile va’z etti.

Bunun üzerine Halife Me’mun şöyle dedi:

-“Ey adam: mülayım ol. Çünkü Allah (c.c.) senden daha HAYIRLI OLAN BİRİSİNİ, Benden daha KÖTÜ OLAN BİRİSİNE göndererek ona müleyametle hareket etmesini emretti,

Ve şöyle buyurdu:

-“(Ey Musa) sen, kardeşin de beraber olarak, mu’cizelerimle git. İkiniz de beni hatırlayıp anmakta gevşeklik göstermeyin. Fir’avna gidin. Çünkü o, Hakikatten azdı (Tanrılık idasına kalkıştı) (Gidin de) ona YUMUŞAK SÖZ SÖYLEYİN. Olur ki nasihat dinler yahud Allah’dan korkar.” Taha suresi Ayet: 43- 43- 44

İkinci temel prensip: Allah (c.c.) a asi olanları irşad etmek vazifesinde bulunmak isteyen kimsenin kendisinden başlaması ve nefsini İSLAH ETMESİ ve yasak kılınan şeyden ilk önce kendisinin kaçınmasıdır.

Hasan-e Basri (r.a.) der ki:

-“İyiliği emredenlerden isen ilk önce onu sen yerine getir, yoksa helak olursun. Evla olan budur.Ta ki sözü başkasına tesirli ola, yoksa kendisi ile istihza ederler. Bu şart değildir. Bilakis, asi olanın da başkasına öğüt vermesi, iyiliği tavsiye etmesi caizdir.”

Enes (r.a.) der ki;

-“Ey Allah (c.c.) ın Resulü, biz bütün iyiliği kendimiz yapmadıkça başkasına iyilik yapmalarını emretmeyelim mi? Ve gene bütün kötülüklerden kaçınmadıkça, başkalarını kötülükten kaçındırmayalım mı?”

Resulullah (a.s.v.) buyurdular ki;

-“Kendiniz bütün iyiliği yapmamış olsanız bile iyiliği başkalarına öğütleyiniz, iyiliği emrediniz. Bütün kötülüklerden sakındırınız, kötülüklerden menediniz.

Devam edecek….

Dinde kırk esas (İmam-i Ğazali)

Allah-u Teala (c.c.) Hazretleri bizleri ve sizleri iyiliği emreden ve kötülükten men eden salıh kulların hürmetine afv eylesin. AMİN…

Fuad Yusufoğlu

Etiketler: , ,

“İyiliği emretmek, kötülükten men etmek- 2” için 4 Yorum

  1. Fuad Yusufoğlu diyor ki:

    20/8/2007 – selamun aleykum
    Yazan: 16MUCO49
    Köyünüz güzel gözüküyor..Değerli amca bey Kadir gecesi hatimlerinden,…”Hatim 2″nin …”16′cı cüzunu”bana yazınız ..
    Saygıyla ellerinden öperim..
    Allah’a(c.c) amanet olunuz.

  2. Fuad Yusufoğlu diyor ki:

    20/8/2007 – Selam ……..İSİMSİZ GÜL YEĞENİM…SELAM…
    Yazan: fuadyusufoglu
    Sevgili canım yeğenim… CEREN’in ameliyatında bir değişiklik varmı 23.ınde demiştiniz…Allah(c.c.) Acil şifalar ihsan eylesin..AMİN…aCEBE Ameliyat tarihi teyid edildi mi?
    İnşaallah söz verdiğim gibi salıh kardeşlerimden DUA taleb edeceğim…Tekrar
    Allah(c.c.) şifalar ihsan eylesin… Dualarınızı bekliyorum…Sevgiyle kalın..Duayla kalın…

  3. Fuad Yusufoğlu diyor ki:

    20/8/2007 – slm fuad amca.
    Yazan: neredeyim
    ”Haşin ve kırıcı sözler daima aksı tesir uyandırır ve masiyeti te’kid eder. Bununla beraber, asi olanı inkara ve eza etmeye sevk eder”
    bu söz herşeyi açıkca anlatoıyor bence …çok güzel yazıydı…
    bu arada sağolun…yorumunuz ve desteğiniz için tşkler..
    sevgiyle…

  4. İyiliği emretmek, kötülükten men etmek « بسم الله الرحمن الرحيم diyor ki:

    [...] bin Avvâm (Radiyallah-u Anhu); « Allah için sevmek Allah için buğz etmek İyiliği emretmek, kötülükten men etmek- 2 [...]

Yorum Yapın