Ömer bin Abdülaziz (Radiyallah-u anh)- 22
Girnavas tepesi (Nusaybin)
Ömer bin Abdülaziz (Radiyallah-u anh)- 22
Ömer bin Abdülaziz (r.a.) başka birisine ise mektubunda;
-“(Şöyle düşünün) Sanki kullar, Allah-u teâlâ’nın huzurundalar. Allah-u Teâlâ onlara yaptıkları amelleri haber veriyor. Kötülük yapanları, bu işlerinden dolayı cezalandırıyor. İyilik yapanları da mükafatlandırıyor. Öyleyse Allah-u Teâlâ’dan korkun.”
-“Allah-u teâlâ’nın verdiği iyilik ve ihsanlara karşı ŞÜKÜR VAZİFESİNİ YERİNE GETİRİN. Nİ’METLERE ŞÜKREDİN. Çünkü ni’metlere şükr etmek o ni’meti artırır. Kendisinden kaçmak mümkün olmıyan ve ne zaman geleceği belli olmıyan ÖLÜMÜ ÇOK HATIRLAYIN. KIYAMET GÜNÜNÜ VE O GÜNÜN ŞİDDET VE DEHŞETİNİ DE HATIRLAYIN. Bunları çok hatırlamak, dünyanın geçici ve aldatıcı güzellik ve lezzetlerine, aldanmaktan korur. DÜNYADA, KULLUK VAZİFESİ OLARAK EMREDİLDİĞİN İŞLERE DİKKAT ET. ONLARIN MUHASEBESİNİ YAP.”
Ömer bin Abdülaziz (r.a.) şöyle buyurdu;
-“Sizden öncekilerin kabul ettikleri bilgileri alınız. Onların söylediklerine mıhalif, zıt olanları almayın. Çünkü; ÖNCE GEÇEN BÜYÜKLER SİZDEN DAHA HAYIRLIDIR.”
Ömer bin Abdülaziz hazretleri (r.a.), veliahd Yezid bin Abdülmelik’e şöyle yazdı;
-“Bismillahırrahmanırrahim. Mü’minlerin emiri Ömer bin Abdülaziz’den, Yezid bin Abdülmalik’e. Sana selam eder ve sana kandisinden başka ilah olmayan Allah-u Teâlâ’ya hamdimi bildiririm. Ben hastayım. Ağrı ve sızıya tutuldum. Buna rağmen üzerime aldığım işlerden mes’ülüm. Allah-u teâlâ yarın beni bunlardan hesaba çekecek, orada yaptıklarımı gizliyemiyeceğim. Eğer Rabbim, benden razı olursa, ancak orada zelil ve hakir olmaktan kurtulurum. Eğer benden razı olmazsa, yazık bana. O zaman benim halim nasıl olur. Allah-u Teâlâ bizi, yüce rahmetiyle CEHENNEMDEN MUHAFAZA BUYURUP, RIZASINA KAVUŞTURSUN. Bu bakımdan sana Allah-u Teâlâ’dan korkmanı, haram kıldığı şeylerden sakınmayı tavsiye ederim. İNSANLAR HAKKINDA ALLAH-U TEÂLÂ’DAN KORK, ZULÜM VE HAKSIZLIKTAN UZAK DUR.”
-“En güzel söz Allah-u Teâlâ’ya Hamdetmek (Elhamdülillah demek) ve O’nu anmaktır. KİM CENNETİ SEVİYORSA, CEHENNEMDEN KAÇAR. Şimdi ecel gelmedeni, ameller sona ermeden, Allah-u Teâlâ insanları ve cinleri hesaba çekmek için huzuruna getirmeden önce, tövbeyi fırsat bilmeli ve af ve mağfirete kavuşmayı kazanç bilmelidir.”
-“Kıyamette, hesab gününde, mazeret kabûl edilmez. O ZAMAN GİZLİ ŞEYLER ORTAYA ÇIKARILIR. HERKES BAŞININ ÇARESİNİ ARAR. İnsanlar, amelleriyle gelirler. Herkesin amellerine göre durumu ayrı ayrıdır o gün dünyada, Allah-u Teâlâ ve Resûlünün (Sallallahu aleyhi ve selem) emirlerine uyup, yasaklarından uzak kalmış olanlara ne mutlu. Dünyada Allah-u Teâlâ’ya isyan ederek ahrette göçenlere o gün çok yazık. Onların o gün çok acınacak halleri var. Allah-u Teâlâ seni, zenginliklerle imtihan ederse, ONDA ORTA YOLU TUT. Onu Allah-u Teâlâ’nın rızasına uygun, yerlere sarfet, ondan fakirleri de faydalandır. Allah-u Teâlâ’nın emri olan zekatını ver. SAKIN ÖVÜNME. KENDİNİ BEĞENME, KENDİNİ BAŞKALRINDAN ÜSTÜN GÖRME.
İslam âlimleri ansiklopedisi
Allah-u Teâlâ hazretleri (c.c.) Bizleri ve sizleri Ömer Bin Abdülaziz (Radiyallah-u anhu) hurmetine günahlarımızı afv eylesin. Amin
Fuad Yusufoğlu
Etiketler: Hilafetin ağır yükü, Menkıbeler, Ömer bin Abdulaziz, takva, Tasavvuf
28 Ocak 2011, 05:58 tarihinde.
[...] (c.c.) ın rahmeti « Ömer bin Abdülaziz (Radiyallah-u anh)- 20 Ömer bin Abdülaziz (Radiyallah-u anh)- 22 [...]