Behâeddin Muhammed bin Muhammed Buhari (Şah-i Nakşibend Kaddasallahu sirreh)- 4
Şah-i Nakşibend hazretleri (k.s.) nin mübarek kabirleri
Behâeddin Muhammed bin Muhammed Buhari (Şah-i Nakşibend Kaddasallahu sirreh)- 4
Muhammed Behâeddin Buhâri hazretleri (r.a.) anlatır;
-“Hocam Muhammed Bâbâ Semmâsi hazretleri (k.s.) vefat edince, dedem beni Semerkand’a götürdü. Orada bulunan büyük âlimleri ve evliya zatları ziyaret edip, benim için duâ ve himmet istedi.”
Sonra Kasr-i ârifin’a döndük.
-“O günlerde Ali Râmiteni hazretleri (r.a.) nden gelip, emanetten saklanmakta olan tac bana verildi. O anda kalbim Allah-u Teâlâ’nın muhabbeti ile dolup taştı. Sonra hocam Seyyid Emir Külâl hazretleri (r.a.), Kasr-i ârifan’a geldi.”
Bana çok iltifatta bulunup;
-“Hâce Bâbâ Semmâsi, bana; (-“Oğlum Bahâeddin’in yetişmesi ile ilgilen. Ondan şefaatını esirgeme! Eğer onun yetişmesinde kusur edersen, sana hakkımı helâl etmem.”) buyurdu. Ben de bu vasiyeti üzerine senin yetişmen ile ilgileneceğime söz verdim.” Dedi.
Seyyid Emir Külâl hazretleri Behâeddin-i Buhâri hazretleri (r.a.) nin yetişmesi ile t i t i z l i k l e meşgül olup, onu tasavvuf’ta yüksek derecelere ulaştırdı.
Hatta bir gün o’na şöyle buyurdu;
-“Yüce mürşidim Hâce Muhammed Bâbâ Semmâsi (r.a.) nin sizin terbiyeniz ile ilgili vasiyetini yerine getirdim. Sizi istenilen şekilde yetiştirdim, hem hâl bakımından, hem de ilim bakımından yüksek bir himmete sahib bulunuyorsun. Şimdi nereye gitmeyi arzu edersen gidebilirsin.”
Seyyid Emir Külâl hazretleri sözlerine şöyle devam etti;
Her kimden olursa olsun, sohbetinde bulunmak ve istifade etmek hususunda serbestsin. Tarafımızdan size izin ve ruhsat verilmiştir. Bizde olan hâl ve makamları size fazlasıyla verdim. Bostanı senin için k u r u ettim. Ya’ni göğsümde, kalbimde olanların hepsini sana verdim. Ruhaniyet kuşunu, insanlık yumurtasından (dar nefs çerçevesinden) çıkardım. Ama senin himmet k u ş u n yükseklerde uçuyor. Şimdiden sonra ,cazetlisin.” Buyurmuştur.
Bunun üzerine Mevlâna Ârif (r.a.) in sohbetine gidip, yedi sene de onun yanında bulundu. Sonra Halil Atâ hazretleri (r.a.) nin yanına gidip, oniki sene de onun sohbetinde bulundu.
İki defa haca gitti. İkinci haccında Herat’a gidip, Mevlânâ Zeynüddin hazretleri (r.a.) ile üç gün sohbet etti.. İkinci hacca gidişinde Hicaz’dan dönüp, bir müddet Merv şehrinde ikamet etti. Daha sonra Buhâra’ya dönüp orada yerleşti. Emir Külâl hazrdetleri (r.a.) nin vefatlarından sonra, insanlara doğru yoluı gösterip, rehberlik vazifesini yaptı.
İslam âlimleri ansiklopedisi
Allah-u Teâlâ hazretleri bizleri ve sizleri Silsile-i Âliye’nin ondördüncüsü olan Allah-u teâlâ’nın sevgisini kalblere nakşettiği için “Nakşibend” de denilen Behâeddin Muhammed bin Muhammed Buhari (Şah-i Nakşibend Kadasallah-u sirrehu) nin yüzü suyu hürmetine günahlarımızı aff eylesin. Amin.
Fuad Yusufoğlu
09 Şubat 2010, 19:59 tarihinde.
[...] « Behâeddin Muhammed bin Muhammed Buhari (Şah-i Nakşibend Kadasallah-u sirreh)- 2 Behâeddin Muhammed bin Muhammed Buhari (Şah-i Nakşibend Kadasallah-u sirreh)- 4 [...]
28 Ocak 2011, 13:29 tarihinde.
‘Mum gibi ol ve mum gibi olma!.. Mum gibi ol ki, ışığın başkalarını aydınlatsın. Mum gibi olma ki, kendini karanlıkta korsun.’
Buyurmuş Bahaeddin Buhari hazretleri. Allah onun hürmetine bizi hem mum gibi yapsın hem mum gibi yapmasın.
Selam ile
28 Ocak 2011, 17:12 tarihinde.
Kardeşim Meryem;
Maşaallah güzel ve faydalı bilgilerin var bu fakir ve günahkar kardeşinle paylaşabilirsin.. Bizler de senden çok öğreneceğimiz var
Yüce Rabbim bizlerin ibadetlerimizi ve taatlarımızı kendi rızası istikametinde kabul buyursun… Amin…
Dualarla buluşmak üzere sevgiyle kalın…