Enes Bin Mâlik (Radiyallah-u anhu);
Çağ-Çağ barajı (İlkbahar mevsimi) Nusaybin
Enes Bin Mâlik (Radiyallah-u anhu);
Ensari Kiram’ın (Medineli Müslümanların) büyüklerinden. Künyesi, Ebû Hamza’dır. Bu künyeyi kendisine Resulullah (s.a.v.) vermiştir.
Bir gün Hamza denilen ‘baklayı’ toplarken, Resul-i Ekram Efendimiz (Sallallahu aleyhi ve selem) onu görmüş, ‘Ebû Hamza’ diye iltifat buyurmuşlardır.
Lâkabı ‘Hadimi Resulullah (s.a.v.)’ (Resulullah -a.s.v.- ın hizmetçisidir). Kendisine böyle söylenince çok sevinir ve memnun olurdu. Bununla iftihar ederdi.
Hicretten on sene önce doğmuş (M. 612), Hicretin 93 senesinde (M. 712) vefat etmiştir.
Enes bin Mâlik (r.a.) in validesi Ümm-i Süleym (r.anha) dır. Enes (r.a.) ın babası Müslüman olmadığı için annesi, bundan çok üzüntü duymuştu. O vefat edince, Ebû Talha (r.a.) annesine evlenme teklifinde bulundu.
Fakat Ebû Talha (r.a.) daha Müslüman olmadığından Hazret-i Enes (r.a.) in annesi, evlenmeleri için Müslüman olmasını şart koştu. Böylece, Ebû Talha, ikinci Akabe’de Müslüman olanlar arasına girmiş oldu.
İşte Enes bin mâlik (r.a.), islâm ile şereflenmiş böyle bir aile ocağında yetişti.
Enes (r.a.) in ‘Zül-üzüneyn’ lakabı da vardır. Bu lakabı O’na Resulullah (Sallallahu aleyhi ve selem) vermiştir.
Bir ara Resul-i Ekrem Efendimiz (Sallallahu aleyhi ve selem) mübarek elleri ile zülüflerini çekerek,
-“Ya zel-üzüneyn.” Diye latife buyurmuşlardır.
Onun için, hazret-i Enes (r.a.) de, validesinin tavsiyesi üzerine Resulullah (s.a.v.) ın mübarek ellerinin değdiği bu zülüfleri t e b e r r ü k e n Olduğu gibi bırakmıştır.
Bazı tarihçiler Hazret-i Enes (r.a.) in bu lakabı almasının sebebi olarak, Resul-i Ekrem (s.a.v.) den duydukları mübarek sözleri iyi anlayıp, ezberlemesini, gösterirler.
Resulullah Efendimiz (Sallallahu aleyhi vesellem) Medine-i Münevvere’ye teşriflerinde Hazret-i Enes (r.a.) 9-10 yaşlarında idi. Hemen validesi (annesi) Ümm-i Süleym (r.anha) kendisini alıp, Resulullah (s.a.v.) ın huzuuru saadetlerine getirdi.
Hizmetlerine kabul buyurmasını istedi.
-“Ya Resulallah’ Ensar erkek ve kadınlarından sana hediye vermeyen kalmadı. Bu oğlumdan başka sana hediye verecek bir şeyim yok. Bunu al. Sana hizmet etsin.” Dedi. Validesinin bu isteği kabul buyruldu.
Bunun üzerine annesi;
-“Ya Resulallah! Şu hizmetçiniz Enes (r.a.) e duâ buyurunuz.” Deyince.
Resulullah (Sallallahu aleyhi ve selem) de;
-“Ya Rabbi! Enes’in malını ve evladını mübarek ve yümünlü eyle, ömrünü uzun eyle, günahlarını af eyle.” Şeklinde duâ buyurdular.
İslam âlimleri ansiklopedisi
Allah-u Teâlâ hazretleri (c.c.) Bizleri ve sizleri Enes bin Mâlik (Radiyallah-u anhu) nun şefaatına nail eylesin. O’nun yüzü suyu hürmetine günahlarımızı afv eylesin. Amin
Fuad Yusufoğlu