Hasan-i Basri (Radiyallah-u anh)- 6
Suriye’nin Türkiye’den yakın görünüşü (Nusaybin)
Hasan-i Basri (Radiyallah-u anh)- 6
Hasan-i Basri hazretleri (r.a.) nin Ömer bin Abdulaziz (r.a.) e yazdığı başka bir mektup da şöyledir;
-“ŞÜPHESİZ Kİ DÜNYA, GEÇİP GİDİLECEK BİR KONAKTIR. EBEDİ KALACAK YER DEĞİLDİR. Dünyada zenginlik ona dalmamaktır. Üzerinde yaşayanlar her an BİRER BİRER ÖLMEKTEDİR ONU ÜSTÜN TUTAN ZİLLETE, TOPLAYAN FAKİRLİĞA DÜŞER. Dünya zehir gibidir. Onu bilmeyen yer, o da onu helak eder (öldürür). “
-“Dünyada, yaralı olup da yarasını tedavi ile uğraşan kimse gibi ol. Yaralı kimse yarasının azmasından korkarak perhiz yapar, daha şiddetli acıya düşmemek için çektiği acıya sabreder. Tuzakları süsler altında gizlenmiş olan şu gaflet dünyasından sakın. ONA DALMA!”
-“Bitmeyen arzularla gönüller çeken sözleri süslenmiş, niceleri aldatıp, kendine meftun etmiştir. SÜSLENMİŞ GELİN GİBİDİR. Gözler ona bakmakta, kalbler ona hayran, nefsler ona aşık, O ise AŞIKLARINI HELAK EDİYOR.”
-“Yaşayanlar ölenlerden, sonrakiler öncekilerden ibret almıyor. Ârif olanlar bu hususta dalgındır. Ona düşkün olan, ondan dünyalık elde eder. Fakat aşırı giden aldanır, ahrete gidecğini, dönüşünü unutur. Kalbi dünyaya dalar ve ayağı kayar. Sonra da büyük bir pişmanlığa ve derin bir hasrete düşer.”
-“Dünyaya düşkün olan, duradına kavuşamaz. Birgün olsun rahat nefes alamaz. Hergün ayrı bir düşünce, keder getirir. Derken dünyaya o kadar dalar ki, ömrü biter de ecel bir gün onu yakalayıverir. Sonunda azıksız ahret yolculuğuna çıkmak zorunda kalır. İşte böyle bir duruma düşmekten sakın.”
-“Ey Mü’minlerin Emiri! Dünyada kendini muhafaza edebildiğin müddetçe, sevinçli ol! Yoksa, ne kadar üzülsen yeridir. Dünya kimi sevindirirse, sonunda mutlaka beğenilmeyen bir şey vardır. DÜNYAYA SEVİNEN ALDANMIŞTIR. Bu gün faideli görünen dünya yarın zarar verir.”
-“Dünyada, ümit, belâ beraberdir. Dünyada kalmanın sonu yok olmaya gider. Onun sevinci hüzün ile karışıktır. Dünyada ne geleceği belli olmaz ki, beklenip tedbir alınsın. DÜNYADAKİ ARZULAR YALANCIDIR. EMELLERİ BOŞTUR. ONUN İYİLİĞİ KEDERDİR.”
-“Eğer iyi düşünürse, ademoğlu, onda her an tehlike ile karşı karşıyadır. İnsan, rahatlık halinde de, musibet zamanında da, tehlikeli durumlara düşmemeğe gayret göstermelidir.”
-“İnsan öleceğini Allah-u Teâlâ ve peygamberleri (Aleyhimüsselam) bildirmemiş olsa bile, dünya onu uykudan mutlaka uyracaktır. Bununla beraber, yine Allah-u teâlâ’dan azap ile korkutan, cennet ile müjdeleyen rehbetler geldi.”
-“Allah-u Teâlâ’nın indinde dünyanın zerre kadar kıymeti yoktur. Resulullah Efendimiz (sallallahu aleyhi vesellem) e dünya hazineleri arz olundu da, o kabul etmedi. Verilmiş olsaydı bile, Allah-u Teâlâ’nın nezdindekinden sivrisinek kanadı kadar bir şey eksilmezdi.”
-“Dünya imtihan için sâlih ve ibadet edenlerden alındı. Aldatmak için de, Allah-u Teâlâ’nın düşmanlarına verildi. Dünya verilerek aldatılanlar, dünyayı elde etmekle, ele geçirmekle, kendilerine İKRAM EDİLDİĞİNİ ZANEDERLER.”
Allah-u Teâlâ’nın, Musa (aleyhis selam) a şöyle buyurduğu rivayet edilir;
-“Zenginliğin geldiğini gördüğün zaman, (Bu cezası çabuklaştırılmış bir günah) de, fakirliğin geldiğini görsen, (Hoş geldin ey Salihlerin şiâri, alâmeti) de, istersen rahatlık sahibini öv.”
İslam âlimleri ansiklopedisi
Allah-u Teâlâ hazretleri (c.c.) Bizleri ve sizleri Hasan-i Basri hazretleri (Radiyallah-u anh) hurmetine günahlarımızı afv eylesin. Amin
Fuad Yusufoğlu
Etiketler: Allahın veli kulları, kerametler, Menkıbeler, Tabiin, Tasavvuf
15 Şubat 2009, 16:46 tarihinde.
[...] <<<Ömer bin Abdülaziz (r.a.) nın bir başka yazısı>>> [...]