İmâm-i Buhâri (Radiyallah-u anh)-2
Bor-e Beşire Mecido Girnavas Mevki-i (Nusaybin)
İmâm-i Buhâri (Radiyallah-u anh)-2
On yaşından itibaren hadis âlimlerinin derslerine devam etmeye başladı. Henüz on beş yaşına girmeden yetmiş bin Hadis-i şerif ezberlemişti. Bu garip hadiseyi duyanlar;
-“Hakikatten bu kadar hadis-i şerif-i ezberledinmi?” diye sorduklarında,
Onlara;
-“Evet!. Hatta yetmiş bin’den daha fazladır. Ayrıca bu hadislerin kim tarafından rivayet edildiğini, ravilerin doğum ve vefat tarihlerini de biliyorum.” Dedi.
Bu ilimde o kadar yükselmişti ki, hocaları ile karşılıklı ‘ilmi munazarlarda’ bulunurlardı. Nitekim hocası dahil ba’zı hadis rivayetindeki eksikliklerini onun yardımıyla tamamlamıştır.
Zekasının keskinliği ve hafizasının kuvvetli ile etrafındakilerin hayret ve takdirini kazandı.
On altı yaşına gelince Abdullah bin Mubarek (r.a.) ve Veki’ bin Cerrah (r.a.) ın yazdıkları hadis kitablarını ezberledi. Bu yaşta büyük din âlimlerinin yazılarını okuyup anlardı.
O zaman bilhassa hadis ilmini öğrenmek için meşhür hadis âlimlerinin bulunduğu ilim merkezlrine gitmek, ilim öğrenmek için önemli bir şart idi.
Bu sebeple İmâm-i Buhari (r.a.) de 16 yaşından itibaren, ilim öğrenmek için seyahatlara çıkmıştır. Pek çok ilim merkezine yaptığı seyahatleri, 40 yaşına kadar devam etmiştir.
Kendisinden şöyle nakledilmiştir;
-“On altı yaşında iken Abdullah ibni Mubarek (r.a.) in ve Veki’ bin Cerrah (r.a.) ın kitablarını ezberledim. Fıkıh ilminde müctehidlerin, rey ehlinin bildirdiklerini öğrendim.”
“Sonra Annem ve kardeşim Ahmed’le birlikte Hacca gittik. Hac farizasını yaptıktan sonra, annemle kardeşim Buhâra’ya döndü. Ben Mekke’de kalıp, hadis-i şerif toplamaya başladım.”
-”On sekiz yaşına girdiğimde, Sahabe ve tabi’ınin fetvalarını topladım. Bu arada Medine’ye gittim. Resûlullah (Sallallahu aleyhi ve sellem) ravda-i şerif-i başında geceleri ay ışığında; “Târih-ül kebir” kitabını yazdım.”
-”Bu kitabda yazdığım ve ismi geçen her zatın, bende bir kısası vardı. Kitabı uzatmamak için bunları yazmadım.”
İmam-i Buhâri (r.a.) Mekke’de bulunduğu sırada Abdullah bin Zübeyr el Hamidi (r.a.) den Şafi-i fıkhını öğrenmiştir. Ayrıca Tarih-i Kebirini yazarken istifade ettiği Sahâbe ve tabiînın rivayet ve fetvalarını da bu sırada öğrendi.
İmâm-i Buhari (r.a.) nin ilim için yaptığı seyahatleri 210 senesinde başlayıp, yıllarca sürmüştür.
İslam âlimleri ansiklopedisi
Allah-u Tâlâ hazretleri (c.c.) bizleri ve sizleri Hadis ilimlerini etfara yayan İmâm-i Buhâri radiyallah-u anh veli kulun yüzü suyu hürmetine günahlarımızı afv eylesin. Amin
Fuad Yusufoğlu
Etiketler: Hadis, hadis ilimleri, Hadis İmamları, İmam-i Buhari (r.a.), İmâm-i Müslim (r.a., Menkıbeler, Tasavvuf
03 Aralık 2008, 00:13 tarihinde.
Zekasının keskinliği ve hafizasının kuvvetli ile etrafındakilerin hayret ve takdirini kazandı
sag olun allah cc razı olsunnn
hayırlı akşamlar sevgilerle.içinizden sevgii hiç eksik olmasın sevginin olduğu yerde hayırda olur.Rabbime emanetsiniz.geceniz aydınlık olsun
03 Aralık 2008, 05:16 tarihinde.
Sevgili canım kardeşim…
Evet Buhâri (r.a.) çok büyük bir âlimidr. Zaten Kur’an-i kerim’den sonra “Yeryüzünde ondan daha kıymetli bir kitab yoktur..”
Bazı yerlerde Onun kitabı olan Buhari yi şerif de denir..
Allah (c.c.) bizleri ve sizleri bu mubarek zat hürmetine afv eylesin. Amin…
Ailene sonsuz selamlar..
Sevgilerimle…
23 Ocak 2010, 10:16 tarihinde.
[...] Hadis: – (01) Ana baba hakkı… « Hâtim-i Esâm (Radiyallah-u anh)- 13 İmâm-i Buhâri (Radiyallah-u anh)-2 [...]