İmâm-i Tirmizi (Radiyallah-u anh)- 2
Çağ-Çağ deresi (Bar-e Veysike) Nusaybin
İmâm-i Tirmizi (Radiyallah-u anh)- 2
Âlimler, İmâm-i Tirmizi (r.a.) ye “Hakim” payesini vermişlerdir. Bu isme layık olduğınu, daha üstün meziyetlere sahip olduğunu, yine onlar bildirmişlerdir.
Büyük veli’lerden Ebu Turab Nahşebi ile görüştü. Ebu Abdullah Celâ (r.a.) Ahmed bin Hadreveyh (r.a.) ile de sohbette bulundu. Her birinden ayrı ayrı feyz aldı.
Eserlerini, İlâhi bir ilhamla hazırlamıştı. Hepsini Allah-u Teâlâ’nın ihsanı bilir, kendisine mal edilmesini istemezdi.
Buyurdu ki;
-“Yazdığım eserlerin hiç birini, eserim olsun düşüncesi ile yazmadım. Ba’zan daraldığım zamanlar oldu, içten gelen bir duygu ile bunları yazmağa başladım. Yazdıkça gönlüm açıldı. İşte bu hal içinde onlar meydana geldi.
Eserleri;
İmâm-i Tirmizi (r.a.) nin bir çok eserleri vardır. Başlıcaları şunlardır.
Kitab-ül-Ilel, kitab-üş-şemail, kitabus-esma’is sahabe, kitab-ül esma ve’l-küna ve en meşhur kitabı es-Sünen diye anılan el-cami-idir.
Tirmizi (r.a.) nin süneni, hasen hadis mevzunda ana kaynaktır. Bu dört kısımdan ibarettir. Birinici kısımda sahih olduğu kati olan hadisler, ikinci kısımda ebu davud ve nesai nin şartlarına uygun olan hadisler, üçüncü kısımda, illetini açıklayan hadisler, dördüncü kısımda ise “bu kitabı aldığım hadisilerle bazı fakihlerle amel etmemişlerdir.” Diyerek durumunu açıkladığı hadisler vardır.
Diğer bir hususiyeti de hadis çeşitlerinden, sahih, hasen ve garibleri bildirmesi, cerh ve ta’dile ait konulara yer verip, sonuna ilel kitabı, yani bahsini ilave edip, ondan da çok güzel faideler toplaması, diğer hadis kitaplarından farklı yönleridir.
Diğer bir hususiyeti de mezheplerinin, istidlal (delil getirme) şekillerini bildirmesidir.
İmamı Tirmizi (r.a.) buyuruyor ki:
-“Ben bu kitabı yazıp, hicaz alimlerine arz eyledim. Hepsi beğendiler. Irak alimlerine arz eyledim, onlarda beğendiler. Horasan alimelerine arz eyledim. Cok güzel oldu dediler.”
İmamı Tirmizi (r.a.) nin “sünen” adlı hadis kitabının hindistanda, diyobend şehrindeki dar-ül ulüm müderrislerinden Muhammed Enver şah keşmiri tarafından Arabi şehri yapılmış, (mearif-üs-sünnen) adı verilerek 1383 (m.1963) senesinde Muhammed Yusuf benuri tarafından önemli açıklamalar ilave edilerek, Pakistan da basılmıştır.
En önemli kitaplardan biri de, yukarıda adı geçen (şemail-i nebi) kitabıdır. Bu konuda yazılmış kitapların en güzellerindendir. Sayılamayacak, anlatılamayacak kadar bereketli, faideli kitaplardır. Okunması; işlerin görülmesi, muradın nasıl olaması için faidelidir.
İmamı Tirmizi rivayet ettiği hadis-i şeriflerden bazıları şunlardır:
-“Yemeğin bereketi, başında ve sonunda, elleri yıkamaktır.
İslam âlimleri ansiklopedisi
Allah-u Tâlâ hazretleri (c.c.) bizleri ve sizleri Hadis ilimlerini etfara ışık saçar gibi yayan İmâm-i Tirmizi radiyallah-u anh veli kulun yüzü suyu hürmetine günahlarımızı afv eylesin. Amin
Fuad Yusufoğlu
Etiketler: Allahın veli kulları, Hadis, Hadis İmamları, İmâm-i Tirmizi (r.a.), Menkıbeler
07 Aralık 2008, 19:59 tarihinde.
sag olun cenebı allah sızeden ve ailenızden razı olsun sayın ustat
bayramınızı da en içten dıleklerımle kutluyorum burdakı kardeilerimine bayramını mubarek olsun vesselam
09 Aralık 2008, 09:35 tarihinde.
Sevgili canım yeğenim… Ceylan nur;
Senin ve ailenin de Kurban bayramını candan kutluyorum
Yüce Rabbim bizleri ve sizleri bu mübarek günler hurmetine afv eylesin. Amin…
Kusura bakma geç cevab yazdım ben yurt dışındaydım
Ailene selamları ilet
inşaallah sıhatına kvuşmuştur.
Sevgilerimle
23 Ocak 2010, 10:36 tarihinde.
[...] Hadis: – (01) Ana baba hakkı… « İmâm-ı Müslim (Radiyallah-u anh)- 4 İmâm-i Tirmizi (Radiyallah-u anh)- 2 [...]