Said Bin Zeyd (Radiyallah-u anhu)- 2

12 Nisan 2009 Pazar

Aşe Bihike (Baverne köyü) Nusaybin

Said Bin Zeyd (Radiyallah-u anhu)- 2

Said bin Zeyd (r.a.) Müslüman olunca Mekke’de, diğer Eshab-i Kiram gibi müşriklerden çok eziyet çekip, işkence gördüler.

Mekke’de su-i kast, işkence, zulüm ve tazyikleri artınca Peygamber Efendimiz (s.a.v.) in müsaâdesi ile Habeşistan’a hicret etti. Sonra Medine’ye geldi.

Hicreti Nebevi’den sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve selem) ın emriyle Hazret-i Talha bin Ubeydullah (r.a.) ile baraber Suriye tarafında araştırma ve oralardakilerin hallerini inceleme vazifesiyle gönderildi. Bu vazifedeyken Ebû Süfyan (r.a.) nın başkanlığındaki kervanın durumu araştırdı.

Bedir Gazâ’sında bulunmadıysa da, Peygamber Efendimiz (Sallallahu aleyhi ve selem) O’nun oklarını attılar. Ganimetten pay ayrıldı. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) bütün gazvelerine katıldı.

Cennetle müjdelendiği hadis ve hadis-i şerif;

-“On kişi Cennettedir. Ebû Bekir Cennettedir. Ömer, cennettedir. Osman Cennettedir. Ve Ali, Zübeyr, Talha, Abdurrahman bin Avf, Ubeyde bin Cerrah, Sa’d bin Ebi Vakkas (r.anhüm), Cennettedir.”

Peygamberimiz (s.a.v.) bu dokuz kişiyi zikr edip sustu.

Sahabe-i Kiram (r.anhüm);

-“Ya Resulullah (s.a.v.) onuncusu kimdir)” diye sorunca.

Resulullah (Sallallahu aleyhi ve selem);

-“Said bin Zeyd Cennettedir.” Cevabını verdi.

Said bin Habib (r.a.) der ki;

-“Hazret-i Ebû Bekir, Ömer, Osman, Ali, Sa’d, Said, Talha, Zübeyr ve Abdurrahman bin Avf (r.anhüm) ın Resulullah (s.a.v.) katında yeri bir idi. Muharebede onun önünde, namazda arkasında idiler.”

Hadis kitablarının en kıymetlisi olan Buhari ve Müslüm bunu böylece bildirmektedir.

Hazret-i Ebû Bekir (r.a.) Halife olunca O’na biat etti. Hazret-i ömr (r.a.) hilafeti (13/M. 634- 23/M.644) zamanında 13 (M. 634) de Ecnâdeyn nuharebelerinde süvari kuvvetlerine kumanda etti.

Şam’ın muhasarasına katılıp, şehrin fethinde bulundu. 15 (M. 636) da Yernük muharebesine katıldı. Hazret-i Osman (r.a.) halife seçildiğinde O’na biat etti.

Hazret-i Osman (r.a.) O’na Kûfe’de iktâ olarak bir miktar arazı verdi. Hazret-i Osman (r.a.) in şehadetine çok üzüldü.

Said bin Zeyd (r.a.) zamanını devamlı ibadetle geçirirdi. Dünya ve dünya ni’metlerinden daha çok ahireti düşünürdü. Makam ve mevkiyi hiç düşünmez, ancak kendisine bir vazife verilirse, bunu en iyi şekilde yerine geiridi. Duası kabul olanlardan idi. Bunun için kendisini kırmaktan herkes çekinirdi.

Rivayet ettiği Hadis-i şeriflerden bazıları;

-”Kim başkasına ait olan bir karış yeri haksız olarak, kendi mülküne dahil ederse kıyamet gününde arzın yedi katı halka gibi boynuna geçirilir.”

-”Kırmızı beyaz mantar (Kem’e) kudret helvası nevindendir. Suyu gözlere şifadır.”

İslam âlimleri ansiklopedisi

Allah-u Teâlâ hazretleri (c.c.) Bizleri ve sizleri Said bin Zeyd (Radiyallah-u anhu) nun şefaatına nail eylesin. O’nun yüzü suyu hürmetine günahlarımızı afv eylesin. Amin

Fuad Yusufoğlu

“Said Bin Zeyd (Radiyallah-u anhu)- 2” için 4 Yorum

  1. sevgipenceresi diyor ki:

    Ziyaretiniz ve yorumunuz için çok teşekkür ederim. Siteniz çok güzel.Dopdolu içeriğiyle büyük bir hizmet veriyor. İyi akşamlar…

  2. Fuad Yusufoğlu diyor ki:

    Sevgili canım yeğenim.
    Kurban yorumun için çok teşekkürler
    Ama şiirin daha da güzel
    Dualarını beklerim. Sevgilerimle…

  3. emrah diyor ki:

    s.a insan bu yazılıarı okuyunca kendimizi dünya nigmetlerine nekadar
    kaptırdıgımız aklıma geliyor.
    Çekme dünya nazını.
    Haydi kıl namazını.
    Yarın kılarız diyenin.
    Dün kıldık cenaze namazını.

  4. Fuad Yusufoğlu diyor ki:

    Sevgili canım kardeşim Emrah…
    Evet çok doğru söyliyorsun. Ama keşke bizler bir anlık değil de hayatımız boyunca böyle kendimizin hesab ve murakabasında olsak.
    Ama nerede.
    Allahbizleri ıslah eylesin. Amin…
    Dualarını beklerim.
    Sevgilerimle…

Yorum Yapın