Seyyid Emir Külâl (Radiyallah-u anhu)- 18 Vasiyeti- 5
Silitkin “dara mirada” (Uzaktan) görünüşü
Seyyid Emir Külâl (Radiyallah-u anhu)- 18 Vasiyeti- 5
Resulullah Sallallahu aleyhi ve sellem;
-“Âlimler, Peygamberlerin varisleridir.” Buyurdu.
-“S a k ı n, ilmi ve âlimleri sevmekten uzak kalmayınız. Bu kurtuluş vesilesidir.”
Resulullah Sallallahu aleyhi ve sellem;
-“Kim âlimi ve ilmi severse, hata işlemez.” Buyurdu.
-“Cahiller ile görüşmek, insanı Allah-u Teâlâ’dan uzaklaştırır. Sima’ yapıyoruz diyerek hoplayıp, zıplayan kimselerin meclislerinden uzak durunuz. Onlarla oturmayınız. Onlarla sohbet, kalbi öldürür.Bunun için bu yolun büyükleri, bu işten uzak durmuşlardır. Gerçekten sima’ halinde olan kimsenin hali öyledir ki, o anda bıçak çalsan haberi olmaz. Eğer böyle olursa o kimse sima’ halinde olduğunu gösterir.”
-“Ruhsatlardan uzak durup, azimet ile amel ediniz. Ruhsatlar ile amel etmek zaıf kimselerin işidir. Eğer bundan daha çok nasıhat isterseniz, Abdulhalık Goncdüvani hazretleri (r.a.) nin nasıhat ve yazılarına bakınız. Bu kadar kifayet eder. Akıllı olana bir işaret yetişir.”
Emir Külâl hazretleri vasiyetini yaptığı sırada, oğulları; Emir Burhan, Emir Şâh, Emir Hamza, Emir Ömer ve talebelerin çoğu (r. Anhüm) huzurunda bulunuyordu.
Bu oğullarından Emir Burhan (r.a.) ın yetirştirilmesini, en başta gelen talebesi ve halifesi Behâeddin-i Buhâri (r.a.) ye havale etti. Diğer oğlu Emir Şâh (r.a.) i, Şeyh Yâdigâr (r.a.) a, Emir Hamza (r.a.) yı, Mevlânâ Ârif Dehdigerâni (r.a.) ye, Emir Ömer (r.a.) i de, Mevlânâ Cemâleddin Dehkesyâni (r.a.) e yetiştirmeleri için havale etmişti.
Oğullarına buyurdu ki;
-“Hanginiz, Allah-u Teâlâ’nın kullarına hizmet etmek için benim vekilim olur?”
Oğulları;
-“En yakın yolunun rehberi, biz buna nasıl güç Yetirebiliriz? Fakat kim bu işi kabul ederse biz onun hizmetine girelim.” dediler.
Oğulları böyle deyince, Seyyid Emir Külâl hazretleri (r.a.) başını eğip, murâkabeye daldı.
Bir müddet sonra başını kaldırdı.
-“Büyüklerin ruhaniyeti, Emir Hamza’nın bu işi kabul etmesini işaret buyurdular.” Dedi.
Emir Hamza (r.a.) kabûllenmiyeceğini arz etti ise de;
-“Bunu kabul etmekten başka bir çare göremiyorum. Kabul edeceksin. Bu iş bizim elimizde değildir. Sen ne biliyorsun.” Buyurdu.
Bundan sonra Seyyid Emir Külâl hazretleri (r.a.), talebelerinden ayrılıp, hususi odasına geçti. Üç gün üç gece dışarı çıkmadı. Sonra dışarı çıktı.
Meclisinde toplananlar;
-“Neden üç gündür dışarı çıkmadığını sordular.”
Seyyid Emir Külâl (r.a.) Buyurdu ki;
-“Üç geceden beri, benim ve talebelerimin hali nasıl olur? diye düşünüyordum.”
Gaybden kulağıma bir ses geldi. Şöyle deniliyordu;
-“Ey Emir Külâl! Kıyamet gününde seni, senin talabelerini, dostlarını, sizin mutfağınızdan uçan bir sineğin üzerine konduğu kimseleri bile affettim .” Allah-u Teâlâ, fadlından ve kereminden ihsan etti.” Dedi.
Bunları söylediği Perşembe günü sabaha doğru vefat etti.
İslam âlimleri ansiklopedisi
Allah-u Teâlâ hazretleri bizleri ve sizleri Silsile-i Âliye’nin ondördüncüsü olan Seyyid Emir Külâl (Radiyallah-u anhu) nin yüzü suyu hürmetine günahlarımızı aff eylesin. Amin.
Fuad Yusufoğlu
08 Şubat 2010, 07:29 tarihinde.
[...] (01) Ana baba hakkı… « Seyyid Emir Külâl (Radiyallah-u anhu)- 18 Vasiyeti- 3 Seyyid Emir Külâl (Radiyallah-u anhu)- 18 Vasiyeti- 5 [...]